Restaurace TABULE
  • ggfdgd
Rezervace na telefonním čísle:775085986

Apetit - článek

Jídlo, které můžete potkat na dovolené a u nás – Paella

Obrázek je převzatý z webu food52.com.

25.05.2015

Paella - v pátek 29.5.2015

Gaudí, Picasso, flamenco, korida, to jsou atributy, při jejichž vyslovení naskočí mnohému z nás v mysli země Španělsko. (Gaudího si vychutnáte v Barceloně, Picassa v muzeích, koridu ve Španělsku a na flamenco se podívejte na stránky Pena flamenca.) Jsou to sice jména a názvy, které jsou notoricky známé, ale nemusí být notně tím nejtypičtějším reprezentantem Španělska. To samé lze říct o španělském jídle. Gazpacho, tapas, Jamón sernnano, chorizo, grenadina, tortilla jsou jídly a nápoji veskrze španělskými, z nichž některé zdomácněly v jiných částech světa a o některých našinec skoro neslyšel. Ale paella, přestože jde spíše o jídlo regionální ze španělské Valencie, reprezentuje tento středomořský stát jako jídlo národní. Je jídlem podávaným asi ve všech turisticky vytížených hotelech a téměř každý návštěvník tohoto státu se s ní setká. Samotná paella bývala jídlem chudších obyvatel, ale jak to tak bývá, prosté pokrmy jsou těmi, které lidem díky své jednoduchosti zachutnají, snadno se zapamatují, a tudíž se stanou vařenými, proslulými a milovanými. Paella je pokrmem z neprané rýže. (Ejhle... proč ta rizota, pilafy, nákypy tak chutnají a jsou rozšířené?) Vaří se v pánvích, které jsou nízké, mají rovné dno, a protože jsou velké, mají po stranách uši. Říká se jim paellera. Samotný pokrm má mnoho variant, které se odlišují použitým masem, mořskými plody, rybami, zeleninou a také kořením. Typické koření používané při vaření paelly je šafrán. Pro samotné Španěly je paella také jídlem, při kterém se setkávají a užívají si pikniky a rodinné oslavy. A to jak doma, tak v přírodě, nebo městských parcích o víkendech a svátcích.
Na páteční setkání s jídlem z dovolené jsme pro Vás tedy připravili paellu. Nebude úplně typická, protože Vám v pokrmu nabídneme jak kuřecí maso, tak krevetky, (což by asi Španěl neudělal), ale přesto doufáme, že Vás toto jídlo naladí jak na nadcházející víkend, tak na případné prázdninové dobrodružství ve Španělsku.
P.S. A tradiční upozornění. Nezapomeňte si paellu zamluvit předem!
Zpět na Apetit...

Další články

Apetit:

Kupa řízků na konec roku
Kupa řízků na konec roku2kg řízků ze tří druhů masa

Vydáno 26. 12. 2015 20:49:00
přečíst

Kachna s kaštanovou nádivkou
Kachna s kaštanovou nádivkouKachna s kaštanovou nádivkou

Vydáno 15. 11. 2015 20:49:00
přečíst

Nové pivo na čepu - Holba Kvasničák
Nové pivo na čepu - Holba KvasničákNové pivo na čepu Holba Kvasničák

Vydáno 24. 10. 2015 20:49:00
přečíst

© 2015 BlueBit.cz
Vytvořeno BlueBit.cz s použitím BlueBit.WebCore . Website Template základ na Templatemonster.com .