Restaurace TABULE
  • ggfdgd
Rezervace na telefonním čísle:775085986

Apetit - článek

Jídlo, které můžete potkat na dovolené a u nás – Fiakr guláš

Obrázek je převzatý z webu Labužník.cz.

19.05.2015

Fiakr guláš - v pátek 22.5.2015

Letní prázdniny se kvapem blíží a k prázdninám a dovoleným patří cestování. S cestami za odpočinkem a poznáváním krajin jde ruku v ruce poznávání nových jídel a návraty k pokrmům oblíbeným. Rozhodli jsme se proto, že Vám každý týden až do začátku letošních letních prázdnin uvaříme jedno z jídel, se kterými se na svých cestách budete moci setkat nebo jste se již v minulosti setkali. A začneme Rakouskem a Vídní. Vídeň sice není úplně typická letní destinace, ale díky svojí blízkosti, historickým kořenům a oblíbenosti je hojně navštěvovaná. Samotné Rakousko ale mezi letní destinace můžeme zařadit, především díky milovníkům hor a přírody, vyznavačům nádherných cyklotras a na sklonku léta díky milovníkům dobrého vína a krajů kolem vinic. A protože se do Rakouska a Vídně jezdí mimo jiné i na jaře, volba prvního Vítání prázdnin byla jasná. Výběr jídla, které by reprezentovalo Rakousko, Vídeň a léto, byl těžký. Zvolit víděňský řízek z jemného telecího masa, rozklepaný přes celý talíř a smažený na másle? Nebo zůstat u tradičního Tafelspitzu a jeho kusu šťavnatého hovězího? Co Sacher? Volba byla těžká, ale vyhrál... guláš Fiakr. Fiakr guláš vyhrál díky příběhu, který z obyčejné varianty maďarského guláše dělá guláš neobyčejný a lákavý. Traduje se, že guláš se dostal do Vídně na sklonku 18. či 19. století. Prameny se mírně liší a žádný žijící Vídeňák nám nebyl sto potvrdit, že u zrodu Fiakru byl a historka je pravdivá. Guláš si s sebou přivezli do Vídně maďarští pěšáci, kteří se tam dostali při svém pobytu. Jak to tak bývá, každá novinka je postupně vylepšována a vídenští hostinští jej přivedli postupem času k dokonalosti. Guláš se vařil v mnoha různých podnicích. To co je ale důležité, je fakt, že na tradiční guláš se po noci ve službě stavěli v hospodách fiakristé ještě před tím, než se vydali domů odstrojit povoz a načerpat síly před další noční službou. A odtud vznikl název Fiakr guláš. Alespoň tenhle příběh se o vzniku Fiakr guláše traduje. Nesporné je, že díky svojí dostupnosti Fiakr guláše v hospodách hned ráno, se stal Fiakr oblíbeným vyprošťovákem po bujaré noci. A co je pro něj typické? No přeci opečená klobása nebo párek a vajíčko.
P.S. Nezapomeňte si Fiakr zamluvit předem! A příště třeba o tom, proč se drožka jmenuje Fiakr.
Zpět na Apetit...

Další články

Apetit:

Kupa řízků na konec roku
Kupa řízků na konec roku2kg řízků ze tří druhů masa

Vydáno 26. 12. 2015 20:49:00
přečíst

Kachna s kaštanovou nádivkou
Kachna s kaštanovou nádivkouKachna s kaštanovou nádivkou

Vydáno 15. 11. 2015 20:49:00
přečíst

Nové pivo na čepu - Holba Kvasničák
Nové pivo na čepu - Holba KvasničákNové pivo na čepu Holba Kvasničák

Vydáno 24. 10. 2015 20:49:00
přečíst

© 2015 BlueBit.cz
Vytvořeno BlueBit.cz s použitím BlueBit.WebCore . Website Template základ na Templatemonster.com .